Fietstocht 1
Geschiedenis van de walvisvaart in de Zaanstreek

De walvisvaart is in de 17de en 18de eeuw een belangrijke aanjager geweest voor de economische ontwikkeling van de Zaanstreek. Veel walvisreders (eigenaren van walvisschepen) waren gevestigd in de Zaanstreek. niet alleen de walvisvaart zelf was belangrijk, ook de toeleverende bedrijven zorgden voor werkgelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan de scheepstimmermannen, de zeilenmakers, de smeden en de bakkers van scheepsbeschuit.

Historio biedt een fietstocht langs plekken die herinneren aan de geschiedenis van de walvisvaart in de Zaanstreek. Een bezoek aan het kerkje en het voormalige raadhuis in Jisp, dat onlosmakelijk aan de walvisvaart verbonden is, en een uitleg bij de walvis-gerelateerde voorwerpen in het Zaans Museum maken deel uit van de fietstocht.

De fietstocht start en eindigt bij het Zaans Museum. Duur ca. 2,5 uur. Voor een programma en een offerte op maat kunt u contact opnemen met Historio.

FAQ items aan het laden...

Fietstocht 2
Tussen Scheepvaartmuseum en Zaans Museum

De Zaanstreek en Amsterdam Noord hebben één belangrijke gemeenschappelijke deler: de scheepsbouw. Waar de Zaanstreek vanaf de 15de een 16de eeuw een belangrijk centrum was voor de scheepvaart, was Amsterdam Noord dat vanaf het einde van de 19de eeuw. Tussen deze twee plaatsen heeft Historio een mooie fietsroute uitgezet langs de restanten van de scheepsbouwindustrie.

De tocht begint bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Via Kattenburg en Oostenburg voert de route – via de pont – naar Amsterdam Noord, waar onder meer de restanten van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) zichtbaar zijn. In Zaandam bevond het centrum van de scheepsbouw zich rondom de Hogedijk, waar veel werven gevestigd waren. Desgewenst is een bezoek aan het Czaar Peterhuisje mogelijk – de Tsaar kwam in 1697 per slot van rekening ook naar de Zaanstreek om de kunst van de scheepsbouw te leren. De fietstocht eindigt bij het Zaans Museum, waar het mogelijk is om op eigen gelegenheid terug te reizen naar Amsterdam per fiets, per trein of met de Zaanferry.

Neem voor alle mogelijkheden en prijzen contact op met Historio. Dan maken we voor u een programma en een offerte op maat.