De naam Historio komt uit het Esperanto en betekent… geschiedenis. De taal Esperanto is in de negentiende eeuw ontwikkeld door Lejzer Zamenhof met als doel om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren, vanuit de gedachte dat Esperanto voor iedereen relatief makkelijk te leren was en geen politieke grondslag kende. Dat betekende een taal, die voor iedereen toegankelijk was.

Historio wil vanuit die gedachte ook geschiedenis toegankelijk maken voor iedereen. Mede door tv-programma’s als Verborgen Verleden en Andere Tijden is de vraag naar informatie over de persoonlijke en de regionale geschiedenis de laatste jaren sterk toegenomen.
Historio voorziet hierin door middel van het verzorgen van cursussen en workshops op het gebied van archiefonderzoek (stamboomonderzoek, lezen van oude handschriften, huizenonderzoek, etc.), waarmee iedereen de instrumenten aangereikt krijgt om zelf onderzoek te kunnen doen.

Daarnaast kan Historio activiteiten organiseren met een regionaal-historisch tintje. Van een fietstocht langs de restanten van de Zaanse walvisvaart, tot een bier-en-bootjes-wandeling door Amsterdam of een tour langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in de Belgische Westhoek. Bekijk het aanbod op deze website of neem contact op met Historio om de mogelijkheden te bespreken.

Foto van Lejzer Zamenhof