Mijn naam is Sander Wegereef, ik ben sinds 1976 geboren en getogen Zaandammer. In 2000 studeerde ik af aan zowel de opleiding Informatiedienstverlening en -management aan de Hogeschool van Amsterdam als aan de Archiefschool. Ik heb daarna verschillende functies gehad als archivaris en informatiespecialist/bibliothecaris.

Na enkele jaren gewerkt te hebben bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel, begon ik in 2005 als archivaris bij het Regionaal Archief Alkmaar. In 2010 maakte ik de overstap naar het Gemeentearchief Zaanstad in mijn geboorte- en woonplaats Zaandam.

Van 2017 tot begin 2019 was ik als informatiespecialist werkzaam in de historische bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld en telt 60.000 boeken, sommige meer dan 500 jaar oud. In januari 2019 begon ik als coördinator dienstverlening, vrijwilligers en pr bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen en Weesp, dat de archieven bewaart en beheert van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp.

In 2017 richtte ik mijn bedrijf Historio op om – naast mijn werk – cursussen, stadswandelingen, lezingen en andere activiteiten te organiseren, die mensen dichterbij hun eigen geschiedenis en bij de geschiedenis van hun regio brengen. Zo verzorg ik cursussen stamboomonderzoek en paleografie (het lezen van oud-schrift), maar heb ik ook samen met het Zaans Museum verschillende malen een fietstocht georganiseerd rondom de Zaanse geschiedenis van de walvisvangst.

Als co-auteur ben ik betrokken geweest bij de Canon van Alkmaar, de boeken Ik was erbij en diverse publicaties van de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Alkmaar. Voor de Zaanse internetkrant de Orkaan schrijf ik regelmatig artikelen over de geschiedenis van De Zaanstreek. Als redacteur ben ik betrokken geweest bij boeken over de Februaristaking 1941 in de Zaanstreek (2018), 150 jaar spoor in de Zaanstreek (2019) en de Geschiedenis van de Walvisvaart in de Zaanstreek (verschijnt 2020).

Daarnaast onderhoud ik een blog, waarin ik vertel over mijn liefde voor spoorwegen in binnen- en buitenland en ben ik projectmedewerker ‘Deze week  in de Grote Oorlog’; een krantenproject van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

Bekijk mijn volledige CV op LinkedIn.