‘Voorouders gezocht!’ : Cursus stamboomonderzoek voor beginners

Heeft u altijd al eens willen starten met uw onderzoek, maar weet u niet hoe? Mede door het succes van een televisieprogramma als Verborgen Verleden is de interesse voor het zoeken naar je voorouders de laatste jaren ontzettend toegenomen. Daarbij wordt het ook steeds makkelijker om thuis vanuit je luie stoel te zoeken naar gegevens, omdat steeds meer gedigitaliseerde informatie te vinden is op het internet. Maar hoe vind je je weg in die eindeloze hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat je vindt? Kunnen we daadwerkelijk wel alles vinden via het internet? En hoe maakt je daar een overzichtelijke stamboom van?

Allemaal vragen waarop tijdens de cursus antwoord zal worden gegeven. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe u kunt zoeken in bronnen als de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken,en ook in een aantal belangrijke internetportals.

Deze cursus is in het recente verleden verzorgd in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad, Historisch Genootschap Beverwijk en RHC Vecht en Venen.

Kijk voor het actuele cursusaanbod in de Agenda


‘Wat staat daar?’ : Cursus paleografie voor beginners

Doet u historisch onderzoek en loopt u er tegenaan dat u het oude handschrift niet kunt lezen? Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen organiseert dit najaar een beginnerscursus paleografie, het lezen van oud-schrift.

In de lessen leert u de basis van het lezen van het oud-Nederlandse schrift, met nadruk op het schrift uit de zestiende tot en met negentiende eeuw. Na een inleiding over de ontwikkeling van het schrift leert u over de belangrijkste afkortings- en andere tekens. Daarna komt de manier van transcriberen (het zo nauwkeurig mogelijk overschrijven) aan bod en leest u diverse teksten afkomstig uit de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Per les krijgt u één huiswerktekst mee om thuis uit te werken.

Kijk voor het actuele cursusaanbod in de Agenda


Ik wil graag op de hoogte blijven van het cursusaanbod van Historio

Laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u in de toekomst geinformeerd worden over activiteiten en vervolgcursussen van Historio, vink dan onderstaande optie aan:
Ik wil graag informatie ontvangen over toekomstige (vervolg) cursussen

PRIVACYDISCLAIMER
Uw gegevens worden alleen gebruikt om u te informeren over deze cursus. Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.