Rond 10 uur ’s morgens geht es los: uit alle hoeken en gaten (en vooral touringcars) komen ze tevoorschijn: de toeristen. In iets te gekleurde jassen schuivelen ze enigszins onzeker achter elkaar aan het stadje in. Het tempo is niet hoog, de gemiddelde leeftijd wel…

 

Titisee is een dorp, gebouwd rond het gelijknamige meer (ca. 2 km lang en 800 m breed). Het drijft – bijna letterlijk – volledig op het toerisme. Hier wonen niet veel ‘gewone’ mensen, die wonen allemaal in het stadsdeel Neustadt, een kilometer of vijf verderop. Nee, Titisee bestaat vooral uit veel megalomane (gerenoveerde) jaren ’70 hotels, restaurants en vooral veel, heel veel souvenirshops. Wilkommen in Valkenburg am See!

 

 

Althans, het lijken veel souvenirshops, in feite is de Seestrasse één grote souvenirshop, want alle winkeltjes zijn in handen van één eigenaar: de familie Brunner. Dat betekent dat alle souvenirshops exact hetzelfde aanbod aan prullaria hebben. Maar dat merkt niemand, want als je bij de ene je portemonnee hebt leeg gekocht, heb je toch geen geld meer om bij de andere souvenirwinkel binnen te stappen.

 

 

Maar wat kopen die mensen dan? Koekoeksklokken!! De winkeltjes hangen er vol mee! Een wand vol klokken en allemaal staan ze op een andere tijd ingesteld, dus de kans dat er binnen een paar minuten eentje gaat koekoeken is vrij groot… Eén van de winkels beschikt overigens over een bovenverdieping met een permanente Weihnachtsmarkt!! Hier is het het hele jaar kerst!

 

En verder: ham! De kilostukken voorverpakte Schwarzwalderschinken liggen in grote hoeveelheden voor het uitzoeken. En wat te denken van de echte Schwarzwalder honing? Ze moeten hier wel enorme bijen óf imkerijen hebben, want de honing wordt verkocht in emmers van 2,5 kilo!! En natuurlijk de schnaps in alle soorten en maten!

 

En eerlijk is eerlijk: van al het bovenstaande is dat laatste het enige dat met ons mee is gegaan: een flesje Schwarzwalder Hexe, dat een prima slaapmutsje blijkt!

Het onderstaande tamelijk echt uitziende wapenarsenaal (maar gezien de prijzen waarschijnlijk toch behoorlijk nep) hebben we overigens ook maar even aan ons voorbij laten gaan…

 

En wat doe je als je moe bent van het shoppen en toch nog een paar euro over hebt? Je kunt een boottochtje maken over het meer (in 25 minuten ben je weer terug), of bij goed weer kun je zelf een bootje huren (met elektrische motor of op spierkracht). Dat is met de weersomstandigheden van de afgelopen week overigens geen aanrader…

 

Nee, dan lekker het café in voor een groot stuk maaltijdvervangende Schwarzwalderkirschtorte. Die moet je een keer geprobeerd hebben! En dan uitbuiken in de Zäpfle Bähnle, een suf treintje met zo’n traktor ervoor, waarmee je in een uurtje door of langs het dorp gereden wordt. Er zijn grenzen!

 

 

Ook bijzonder is dat de bediening in restaurant Pferdestall even verbaasd als opgetogen was dat we daar twee keer binnen een week kwamen eten. Kennelijk zijn ze dat niet gewend. De meeste toeristen gaan binnen een dag weer weg of eten in het megalomane hotel waar ze verblijven.

 

Maar, maar, maar… wat doen jullie daar dan? Waarom ga je in godesnaam twee weken vakantie zitten vieren in zo’n hoogbejaard toeristenoord? Nou, de omgeving van Titisee is prachtig! Ons huis ligt aan het einde van een doodlopende straat en kijkt uit op het bos. De vogels fluiten, de eekhoorns klauteren door de bomen en het ruikt er heerlijk naar naaldbomen (je krijgt bijna zin in de kerst… maar nee, niet in die markt!)

 

En Titisee ligt heel centraal. Met de trein kun je alle kanten op. Bijkomend voordeel: als toerist krijg je voor de duur van je verblijf een gastenkaart, waarmee je ‘gratis’ – het wordt betaald uit de toeristenbelasting – gebruik kunt maken van trein en bus in het hele Schwarzwald. En kijk, dan heb je mij al gauw voor je gewonnen!